Zašto imamo osjećaj da što smo stariji vrijeme sve brže 'leti'?

 Sjedite u automobilu s vašim roditeljima, 8 vam je godina i vozite se od bake i djeda kući. Vani je već mrak a vi gledate kroz prozor i razmišljate kada ćete već jednom doći kući.

Prošlo je tek pola sata i ostalo je još toliko da dođete kući ali imate osjećaj kao da ste cijelu vječnost u automobilu. Pokušate se nekako zabaviti, brojite svjetla ulične rasvjete, čak i pokušate malo zaspati.

Sada kada ste već u nekim malo ozbiljnijim godinama isti taj put od bakine i djedove kuće do vaše traje isto sat vremena ali ovaj put vam jako brzo prođe. Zašto je to tako?

Primijetili ste da što više starite to vrijeme sve brže prolazi. Dijete vam se sprema upisati u srednju školu a kao da je jučer bilo kada ste mu stavljali pelene. Ili kad vam se Božić i Uskrs sve brže redaju jedan za drugim.

Psiholozi su ponudili nekoliko mogućih objašnjenja zašto se vrijeme ubrzava što više starimo. Psiholog William James u svojem je djelu “Principi psihologije” napisao da se vrijeme naizgled ubrzava jer stareći imamo sve manje iskustava vrijednih pamćenja.

Također, istraživanje je pokazalo kada bi ste stariju osobu pitali da pogode koliko je nešto trajalo (naprimjer vožnja od točke A do točke B), većina njih bi rekla neki kraći period nego što zaista jest.

Razliku uočavamo u tridesetima


Vrijeme najčešće kreće ubrzavati tamo negdje odo 30-te godine kada se 'skrasimo'. Imamo stabilan posao, brak, djecu i naši životi postanu rutine kuhanja, rada, čišćenja, brige o djeci. Tada shvaćamo kako vrijeme koje je potrebno da se to odradi je sve brže. Bar imamo osjećaj da jest.

Degradacija mozga


Degradacija mozga koja dolazi s godinama utječe na našu percepciju. Studije pokreta očiju kod starijih ljudi pokazuju da vrijeme u kojem mozak procesira vizualne informacije postaje duže, zbog čega im je teže riješiti kompleksne probleme. Oni "vide" sporije, no osjećaju da im vrijeme prolazi brže

 HaloPortal.info

Nema komentara:

Pokreće Blogger.