U BiH 32.000 lažnih poljoprivrednika i 3.000 praznih sela

 Dok se poljoprivrednici koji žive od uzgoja stoke, sjetve pšenice, krompira, luka, berbe malina… bore da prežive, u Bosni i Hercegovini više od 50 posto je lažnih poljoprivrednika, koji „šakom i kapom“ ubiru poticaje, a nemaju zasijanu ni lijehu luka. Tvrdi to Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, piše Avaz

On je iznio podatke da u Federaciji od trenutno registriranih 70.000 poljoprivrednih gazdinstava vlasnici njih 35.000 traže poticaje. Kada bi se napravila revizija, Usorac tvrdi da bi taj broj pao na 15.000, jer raspolaže saznanjima da je ostatak registriranih, dakle njih 20.000, zapravo lažnih!?

Kada se taj broj sabere sa 12.000 u RS, dobije se da je u BiH barem 32.000 lažnih poljoprivrednika koji ubiru poticaje iz budžeta.

-U RS je nakon provedenih revizija taj broj sa 23.000 registriranih komercijalnih poljoprivrednika pao na manje od 11.000. Znači, 12.000 njih vršili su zloupotrebe i lažno koristili poticaje. Tokom kontrola našli smo ljude koji nemaju ni dulum zemlje posijan, a prijavili su 20 hektara zemljišta da obrađuju. Imamo onih koji ne predaju mlijeko, a dobili su potvrde od veterinara pa dobivaju poticaje. Ti lažni poljoprivrednici su nam rak-rana i tome se mora stati ukraj. Kad bismo isključili mešetare koji preko vlasti ubiru poticaje, tvrdim da bi pravi poljoprivrednici imali dovoljno para i poljoprivreda nam ne bi bila na koljenima – kaže Usorac.

Navodi i problem odlaska stanovništva koji je u FBiH ispraznio, kako kaže, više od 2.000 sela, a u RS 1.000. Iznio je i porazne rezultate kontrole sjetve pšenice.

-U RS na pet posto uzoraka podnesenih zahtjeva za kontrolu sjetve pšenice u 25 posto je potvrđeno da nije uopće sijalo, a 42 posto ih nije imalo potpune zahtjeve. Dakle, neki su prijavili pet hektara, a posijali dva. Pola je pokušala da prevari državu. Mi se moramo obračunati s tim ljudima, ukloniti one koji ne rade, a uzimaju poticaje od države. Oni te pare nisu zaslužili ni po čemu, to je lopovluk – kaže Usorac.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, potvrdio je da postoje slučajevi zloupotreba poticaja.

-Prošle godine u FBiH oko tri i pol tisuće predmeta je poslano inspekciji. Ispostavlja se da je većina mljekara ispravna, ali vidjet ćemo šta će se pokazati za druge proizvodnje. Radimo na tome da ljude koji ne obrađuju zemlju ili ne uzgajaju stoku, iskorijenimo iz sistema poticaja – kaže Bićo.

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za Avaz kaže da se provode rigorozne kontrole.

Ministarstvo na čijem sam čelu, prije ove Vlade FBiH, od 2009. do 2015. godine izreklo je samo pet zabrana zbog nepravilnosti, a mi smo ih do unazad mjesec izdali 110, čime je oko 500.000 KM vraćeno u budžet. Za nekoliko tisuća smanjen je broj zahtjeva na godišnjem nivou kada je riječ o dodjeli poticaja – rekao je Dedić.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.