RS: Ukidaju se proslave male mature u kafićima

Ukidamo proslave male mature u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske, jer smatramo da osnovne škole ne bi smjele organizirati te proslave na taj način – poručila je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, gostujući u emisiji ATV-a “Širom Srpske”.

Govoreći o novinama koje donosi izmjenjeni zakon o osnovnom obrazovanju, ministrica je poručila da su u “kavanskim” proslavama djeci dostupni i alkohol i cigarete, stvari koje ne bi smjele biti dostupne maloljetnim osobama ni u kojem slučaju, i zato su se oni odlučili na taj korak.

Proslave u okviru škola nisu problem, ili, ako škole nemaju za to uvjete, da se organizira prikladan program u kulturnim ili sportskim centrima lokalnih zajednica, istaknula je Trivićeva.

Između ostalog, izmjenama i dopunama zakona bit će regulirani uvjeti na osnovu kojih se osnivaju privatne i javne škole u Republici Srpskoj. To je već postojalo u zakonu, “ali sada se zna koji su kriteriji za to”, rekla je ministrica.

Iako se broj prvašića ove godine smanjio sa 10.700 na 10.200, Trivićeva je naglasila da neće biti gašenja područnih odjeljenja škola sve dok bude bilo djece koja pohađaju ta odjeljenja.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.