PIVO NA PRVOM MJESTU: Za godinu i pol u BiH popijeno 300 milijuna KM alkohola

U Bosnu i Hercegovinu prošle je godine uvezeno oko 172,9 milijuna kilograma alkoholnih pića, vrijednosti 207,6 milijuna maraka. Podaci su ovo potvrđeni za „Dnevni avaz“ u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Evidentno je da raste uvoz alkohola u našu zemlju, jer u odnosu na 2017. i 2016 godinu uvoz piva, vina, vermuta te rakije u prošloj godini porastao je za oko 20 milijuna maraka!

Prvo mjesto


U prvih šest mjeseci ove godine UIO je registrirao uvoz 74,9 milijuna kilograma alkohola vrijednosti 83,8 milijuna KM. To znači da je na naše tržište za godinu i pol uvezeno alkohola u vrijednosti od oko 291 milijun maraka!

Pivo je na vrhu popisa omiljenih pića, a lani smo ga uvezli za 125,6 milijuna KM! Od siječnja do danas za pivo smo dali još 48,3 milijuna maraka.

Kupujmo domaće


Iako BiH ima domaće pivovare s odličnim proizvodima, koji također imaju svoje kupce, jasno je da su ogromne cifre koje se izdvajaju za alkohol, koji spada u luksuznu robu.

To ističe i Admir Kapo, predsjednik Udruge „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“.

– Alkoholna pića, ali i voda, godinama se uvoze u enormnim količinama. Smatram da je to ponajviše utjecaj marketinga. Jer, mi imamo pivare koje mogu pokriti kompletno tržište kvalitetom u odnosu na cijenu. Zato su podaci o količini uvezenog piva poražavajući – kaže Kapo.

Vino je na drugom mjestu i za godinu i po uvezeno je oko 50 milijuna maraka. Vermut je na trećoj poziciji među najviše uvezenim alkoholnim pićima.

Prema podacima UIO najviše piva u prošloj godini uvezeno je u BiH iz sljedećih zemalja:
  • 56,8 milijuna maraka iz Srbije
  • 27,4 milijuna maraka iz Hrvatske
  • 16,3 milijuna maraka iz Slovenije
  • 4,07 milijuna maraka iz Makedonije
  • 3,2 milijuna maraka iz Njemačke
  • 2,2 milijuna maraka iz Nizozemske
  • 1,3 milijuna maraka iz Mađarske

/HMS/

Nema komentara:

Pokreće Blogger.