Ovo je grad u kojem kiša nije pala 14 godina!

 Svjetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika. Na njoj se nalaze najniža i najviša zabilježena temperatura, mjesto gdje je palo najviše kiše, kao i mjesto gdje je zabilježena najveća tuča.

Najniža temperatura
Najveći minus zabilježen je u Vostoku, na Antarktiku, gdje je izmjereno čak minus 89,2 stupnjeva Celzijusa 21. srpnja 1983. godine

Najviša temperatura
“Dolina smrti” u Kaliforniji je ušla u povijest kada je u ljeto 1913. godine izmjereno nevjerojatnih 56,7 stupnjeva Celzijusa.

Najviše padalina u minuti
U američkoj državi Maryland, u gradu Unionville, zabilježen je rekord 4. srpnja 1956., kada je u minuti napadalo 31,2 milimetra kiše.

Najviše padalina u 24 sata
Tijekom jednog dana najviše kiše je palo dok je prolazio ciklon Dennis na otočju u Indijskom oceanu. Čak 1,825 metra je palo u samo jedan dan, od 7. do 8. siječnja 1966. godine.

Najjača tuča
Najjača tuča ikad pala je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. travnja 1986. godine, kada su poginule 92 osobe. Prijavljeni su komadi leda teški jedan kilogram.

Najduži sušni period
Najduži period bez padalina je izmjeren u Čileu, u gradu Arica, gdje kap kiše nije pala punih 14 godina, od listopada 1903. do siječnja 1918. godine.

Najviši hladni gejzir
U Andernachu, u Njemačkoj, zabilježen je 16. rujna 2002. godine mlaz vode visok 61,5 metara kojeg je izbacio gejzir.

Najhladnija cesta
Ruska Kolima autocesta je najhladnija cesta na svijetu, gdje temperature ponekad padaju i na minus 67,7 stupnjeva. Da stvar bude strašnija, jedan dio ove ceste se zove “Put kostiju” u znak sjećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći je, prenosi Express.hr.

Najveća ledena pustinja
Najveća ledena pustinja koja se ne nalazi u polarnom dijelu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara. Naseljeno mjesto sa najnižom temperaturom Sibirsko mjesto Ojmjakon je najhladnije mjesto gdje žive ljudi izvan Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stupnjeva./HMS/

Nema komentara:

Pokreće Blogger.