LUKAČ: Većina migranata su iz Pakistana, oni nemaju veze s ratom

 Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je, predstavljajući izvješće rada entitetske policije, da su svi izvješća koja su do sada uspjeli završiti na zadovoljavajućoj razini i da je samim tim sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

“Posebnu pažnju moramo skrenuti na migrantsku krizu. Radimo aktivno na tom problemu zajedno s Graničnom policijom BiH. Trenutno je 85 naših policajaca na granici. Spremni smo poslati više stotina policajaca ako to bude potrebno”, kazao je ministar Lukač.

Napominje da postoji problematika na određenim osjetljivim točkama, da je teška situacija u Unsko-sanskoj županiji, ali da su oni uspjeli RS zaštititi od kaznenih djela koja migranti svakodnevno čine u FBiH.

“Dobrim i organiziranim radom, i suradnjom s građanima, policija izlazi na lice mjesta i predaje migrate u nadležnost agencija s razine BiH. Oni ih smještaju u prihvatne centre”, rekao je Lukač, dodavši da RS neće organizirati nikakve prihvatne centre.

Dodao je da za to nemaju resurse i da su bili upravu zato što su od početka organizirali takav stav.

“Možemo pomoći ljudima koji su na bilo koji način ugroženi, zaštititi ih i pružiti im humanitarnu pomoć. Migrantima nije cilj BiH nego EU. Nakon velikog migrantskog vala preko Mađarske i Srbije, BiH je ostala jedina migrantska ruta”, istakao je on.

Upozorava kako će se dalji val migranata pojačavati.

“Većina migranata su ekonomski migranti. Dolaze iz Pakistana. Oni nemaju veze s ratom. Mi nemamo bilo kakvu pomoć od EU da bi na efikasniji način mogli kontrolirati protok tih ljudi preko naše teritorije”, rekao je Lukač./HMS/

Nema komentara:

Pokreće Blogger.