Evo koliko će novca dobiti razvojačeni branitelji nakon što se usvoji novi zakon

Zakonom je predviđeno da razvojačeni branitelj koji je napunio 57 godina život i ima najmanje 12 mjeseci sudjelovanja u oružanim snagama, i koji je najmanje 12 mjeseci na birou i bez prihoda, imat će mjesečnu naknadu koja će se utvrđivati tako što će se broj tih mjeseci pomnožiti sa 5 KM, kazao je za N1 ministar za pitanja branitelja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Salko Bukvarević.

Hoće li borcima retroaktivno biti isplaćen novac koji su očekivali da će dobijati od početka srpnja?


Vidjet ćemo šta će Parlament usvojiti, imamo zajednički prijedlog koji smo uputili prema Parlamentu. Bila je radna grupa od 30 ljudi, trudili smo se napraviti tekst koji je realan i provodiv. Očekujemo da Parlament usvoji tekst. Očekujemo da do kraja srpnja mjeseca da završimo sav posao i da ljudi mogu početi predavati svoje zahtjeve. Osnovne karakteristike zahtjeva je vraćanje prava od 2010. godine koja su ukinuta. Zakon predviđa 16 prava koja u pojedinim županijama ostvaruju branitelji. Prvi cilj je ujednačavanje prava na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Drugi cil je da razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i više, a nemaju plaću, nemaju dovoljno radnog staža i teško će ih sad neko zaposliti, ne mogu u mirovinu – da se osigura kakva, takva egzistencija.

Kako komentirate stav SDP-a da ovaj zakon ne štiti branitelje?


Neodgovornim ponašanjem SDP-a ovaj zakon nije prošao prošli put, prije svega zbog amandmana Zukana Heleza koji nisu realni. Smatram da ovo nije idealan zakon, ali u ovom trenutku razvojačeni branitelji nemaju nikakav zakon. Predložili smo Parlamentu da nakon godinu dana ovog zakona izvršimo analizu i eventualno prepravimo dijelove.

Gdje će te pronaći tih dodatnih 50 milijuna KM?


Mi smo već u rebalansu proračuna za ovu godinu izdvojili 25 milijuna maraka. Imamo obvezu izrade trogodišnjeg proračuna i već je u tom proračunu pozicionirano 50 milijuna KM. Naša je zadaća da nađemo ta sredstva, Vlada FBiH iz godine u godinu povećava prihode i zatražili smo da se dio tih sredstava preusmjeri za razvojačene branitelje.

Kako će se utvrđivati iznos novca koji će razvojačeni branitelji primati?


Zakonom je predviđeno da razvojačeni branitelj koji je napunio 57 godina život i ima najmanje 12 mjeseci sudjelovanja u oružanim snagama, i koji je najmanje 12 mjeseci na birou i bez prihoda, imat će mjesečnu naknadu koja će se utvrđivati tako što će se broj tih mjeseci pomnožiti sa 5 KM. Konkretno, imamo ljude koji imaju maksimalno 54 mjeseca sudjelovanja u oružanim snagama, koji su od samo početak do kraja bili, oni će dobiti 270 maraka, a ovi koji su bili 12 mjeseci dobit će 60 KM.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.