3SMART PROJEKT – održana javna prezentacija pilot projekta u BiH

 U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar održana je javna prezentacija 3Smart pilot projekta u Bosni i Hercegovini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

3Smart je europski projekt sufinanciran iz Dunavskoga međunarodnog programa Interreg koji promiče suradnju uzemljama Dunavske regije. U projektu sudjeluje konzorcij s 13 projektnih partnera i 5 pridruženih strateških partnera. Ukupna vrijednost projekta za JP EPHZHB iznosi 321.413,96 eura od čega je sufinanciranje iz Dunavskoga međunarodnog programa kroz Instrument pretpristupne pomoći – IPA fond uiznosu 85% vrijednosti projekta. Ukupna vrijednost projekta na razini konzorcija iznosi 3.791.343,41 EUR.


Glavni rezultat projekta je 3Smart Energy Management System platforma – programski alat za upravljanje energijom zgrada u interakciji s distribucijskim mrežama.

Pilot projekt u Bosni i Hercegovini je ostvaren na lokaciji zgrade JP EPHZHB u Tomislavgradu. Da bi se ostvario glavni rezultat projekta, bilo je potrebno izvršiti nadogradnju elektrotehničkih, strojarskih i IT instalacija zgrade. Nadogradnja je uključila instalaciju fotonaponske elektrane snage 49,8 kWp i baterijskoga sustava pohrane energije kapaciteta 32 kWh sa snagom pretvarača 10 kW kao i instalaciju razne mjerne i komunikacijske opreme.

kako je priopćeno iz Službe za odnose s javnošću EP HZ HB Koristi su od toga projekta brojne – povlačenje sredstava iz EU programa i fondova, stjecanje znanja u radu na europskim projektima, stjecanje profesionalnih vještina kroz rad na projektnim aktivnostima, uspješna suradnja s renomiranim europskim institucijama te promicanje korištenja obnovljivih izvora energije uz primjenu energetske učinkovitosti kao jednog od ciljeva Europske komisije za smanjenje emisije CO2./HMS/

Nema komentara:

Pokreće Blogger.