Za bolje obrazovanje djece i mladih 180.000 KM


Sredstvima Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, a uz tehničku podršku Instituta za razvoj mladih KULT, EXIT Centar će educirati minimalno 150 djece i mladih uzrasta od 7 do 18 godina iz oblasti STEM disciplina tijekom dvomjesečnog i četveromjesečnog edukativnog programa, dok će se tridesetero mladih prekvalificirati za digitalne poslove. Projekt će promovirati STEM edukativne programe korisnicima kroz minimalno 50 događaja u narednih 12 mjeseci, saopćeno je iz Instituta KULT.

Ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od oko 180.000 KM potpisali su Zoran Gajić, direktor EXIT Centra i Jasmin Bešić, direktora Instituta za razvoj mladih KULT.
Na ovaj način djeca i mladi bit će usmjereni na buduće poslove 21. stoljeća. Sudjelovat će na obrazovnim programima koji nisu u redovnom nastavnom programu za osnovne, srednje škole i studente, kako bi se probudio njihov interes za STEM oblasti, piše Fena.

Bržim usvajanjem novih tehnologija, izvanškolski STEM centri za učenje, kao što je i EXIT Centar, imaju važnu ulogu u promociji STEM-a na učinkovit način. Paralelni obrazovni program koji nudi dopunski obrazovni sadržaj formalnom školovanju jeste upravo način da se mladi upoznaju sa svjetskim STEM trendovima i popune prazninu koja postoji u formalnom sistemu obrazovanja, navodi se u priopćenju Instituta za razvoj mladih KULT.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.