Trump ukinuo zabranu poslovanja s Huaweijem

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping tijekom summita G-20 u Osaki uspjeli su pronaći zajednički jezik, što znači da bi problemi za Huawei, njegove partnere, kineske kompanije, američke kompanije i cijeli niz drugih “sudionika” uskoro trebali završiti. Ukratko, suspenzija koja trenutno vlada bit će “podignuta” jer dogovoreno je da zabrana u poslovanju američkih kompanija s kineskima više neće biti.

Sjedinjene Američke Države i Kina složile su se da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja". Sve to znači kraj trgovinskog rata, ali i carinskih besmislica zbog kojih su patili proizvođači i korisnici.

Nakon svega, Trump je djelovao kao da ništa nije sporno, nije skidao osmijeh s lica, slavodobitni. Uz to, nazvao je pregovore odličnima.

"Nastavit ćemo pregovarati. Obećao sam da, makar neko vrijeme, nećemo podizati carine Kini i nećemo dodavati nove. Mislim da je preostalo oko 350 milijardi dolara robe koja može biti ocarinjena, ali nećemo to raditi. Radit ćemo s Kinom da vidimo možemo li postići neki dogovor", izjavio je američki predsjednik u Osaki pa se osvrnuo na Huawei i prodaju visokotehnološke robe tom telekomunikacijskom divu:

"Pristao sam dozvoliti našim kompanijama prodavati Huaweiju opremu."

S druge strane, kineski predsjednik je rekao da se nada da će SAD kineske kompanije tretirati pošteno, ali i da da Kina mora čuvati svoje interese.

"Kina je zadovoljna zbog nastavka pregovora, ali ti pregovori bi se trebali voditi s jednakim pravima i uz obostrano poštovanje", napomenuo je Xi.

Sad samo treba i službeno donijeti odluku da je poslovanje američkim kompanijama s Huaweijem i drugim kineskim kompanijama ponovno dozvoljeno, pa da Google ukine suspenziju Androida, planiranu za kolovoz, kineskom proizvođaču. A nakon toga sve će se nastaviti svojim tokom no svi mi ćemo se pitati što je to jedna ili druga strana ovim pokazivanjem moći postigla.

Halo Portal / ICTbusiness.info

1 komentar:

Pokreće Blogger.