Oppo predstavio selfie kameru skrivenu ispod zaslona


Kako je i najavljeno Oppo je danas na MWC sajmu u Šangaju prvi put u javnosti demonstrirao novu tehnologiju – prednju kameru skrivenu ispod zaslona. Zašto bi netko to radio kada ima nekoliko dokazanih riješenja? Razlog je naša opsesija da jednog dana imamo pametni telefon kojemu cijelu prednju stranu prekriva samo zaslon. Bilo je svakakvih rješenja – od nepostojanja prednje kamere, preko motoriziranih mehanizma, pa sve do posebnih zaslona na stražnjoj strani. Ipak ,niti jedno od tih rješenja nije elegantno kao kamera skrivena ispod zaslona koja osigurava čist dizajn, bez pokretnih i dodatnih dijelova.

Gornji dio zaslona je ugašen kada se prednja kamera koristi
Oppo tvrdi da zaslon koristi poseban prozirni materijal koji radi s redizajniranom strukturom piksela, a struktura je takva jer svjetlo treba prolaziti do kamere. Budući da zbog toga kamera prima manje svjetla potrebno je koristiti veći senzor da bi se barem donekle kompenzirao gubitak svjetla. Naravno kako je ovo prva generacija ovakvih kamera neizbježan određeni gubitak u kvaliteti fotografije. 
Oppo tvrdi kako su fotografije u rangu mainstream uređaja, no ne znamo baš koliko ta priča drži vodu. Već su i tijekom prezentacije naglasili da su najveći problemi maglovitost (kao npr. kada malo zamrljate prstom leću), odsjaj i ispranost boja. Ti problemi se rješavaju softverom, a koliko je softver uspješan u tome vidjeti ćemo jednom kada se pojavi prvi komercijalni uređaj s ovom tehnologijom.

Prednja kamera nije vidljiva kada se ne koristi
U većini normalnih uvjeta teško je primjetiti da ispod zaslona ima kamera, no pod određenim kutevima i osvjetljenjem ipak se primjeti da ispod zaslona ima nešto. Taj dio vjerujemo neće nikome biti problematičan. Često smo se pitali hoće li taj dio zaslona gdje se nalazi kamera reagirati na dodir i drago nam jer reći da je Oppo odgovorio i na to pitanje. Tijekom prezentacije nekoliko puta su demonstrirali i naglasili da dodir radi bez ikakvih problema.

Nažalost za sada nije poznato kada će se ova tehnologija pojaviti u nekom pametnom telefonu. U prošlosti im nikada nije trebalo više od nekoliko mjeseci da nakon prezentacije nove tehnologije predstave uređaj koji koristi tu tehnologiju, pa se nadamo da će tako biti i ovaj put.

Halo Portal / BalkanGadgets.com

Nema komentara:

Pokreće Blogger.