Marija Pejčinović-Burić izabrana na čelo Vijeća Europe

Pejčinović Burić navodno je dobila 159, a Reynders 105 glasova od ukupno 324 koliko ih je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

Prema neslužbenim izvorima Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, na petogodišnji mandat. Kandidat za to mjesto je i belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders.

Pejčinović Burić navodno je dobila 159, a Reynders 105 glasova od ukupno 324 koliko ih je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, javlja HRT.

Mediji su dosad prenosili da hrvatska šefica diplomacije ima veće izglede postati glavna tajnica Vijeća Europe – budući da je žena, da dolazi iz istočne Europe i nove članice EU i da govori četiri jezika, uz ostale kvalitete i stručnost.

Reynders možda može računati na glasove zastupnika iz liberalnih stranaka, ali oni su u manjini i ukupno ih ima 77. Pučana je 159 i, prema napisima medija, svi su dobili naputak svoj glas dati hrvatskoj ministrici.

Glasovalo se u dva kruga – prijepodne i poslijepodne. Novi predsjednik ili predsjednica Vijeća Europe, organizacije koja obuhvaća 47 država i 820 milijuna stanovnika, novu funkciju preuzet će početkom listopada.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.