Američki senat odbacio mjeru koja bi ograničila Trumpa u napadu na Iran


Mjera, koja je trebala biti amandman na godišnje izvješće o obrambenoj politici, odbijena je s 50 glasova protiv naprema 40 za, čime ona nije dobila potrebnih 60 glasova Senata kojim vlada republikanska većina.
Američki senat u petak nije prihvatio mjeru kojom bi se onemogućilo predsjednika Donalda Trumpa da pokrene napad na Iran bez podrške Kongresa, osim u slučaju obrane. 
Mjera, koja je trebala biti amandman na godišnje izvješće o obrambenoj politici, odbijena je s 50 glasova protiv naprema 40 za, čime ona nije dobila potrebnih 60 glasova Senata kojim vlada republikanska većina. Deset senatora nije glasalo, javlja Hina. 

Vojne napetosti između Sjedinjenih Država i Irana porasle su tijekom posljednja dva mjeseca, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila. 

Izvješće, Akt o nacionalnoj obrani (NDAA), Senat je odobrio u četvrtak, no čelnici Senata donijeli su rijetku odluku kojom su dopustili glasanje o amandmanima u petak, nakon što se nekolicina Republikanaca pridružila Demokratima pozivajući na raspravu o tom pitanju. 

Također su se složili kako će glasanje, koje je počelo u 5 ujutro po lokalnom vremenu, trajati tijekom dana kako bi u njega uključilo Demokrate koji su sudjelovali u predsjedničkoj debati u Miamiju. Glasanje je zaključeno deset sati kasnije, u 15 sati po lokalnom vremenu. 

Republikanci koji su se protivili prihvaćanju mjere tvrde kako bi ona nametnula nepotrebna ograničenja Trumpu ukoliko bi se suočio s prijetnjom Irana.
Washington je prije tjedan dana opozvao zračne napade nekoliko minuta uoči početka napada, javlja Hina. 

Iran je u petak kazao kako su europske zemlje ponudile premalo u pregovorima kojima nastoje uvjeriti Teheran da odustane od namjere kršenja ograničenja nametnutih međunarodnim nuklearnim sporazumom.
Halo Portal / Bljesak.info

Nema komentara:

Pokreće Blogger.